Könnyező házaink

Őseink, -mint ahogy a kiállított anyagból is kiderül -, pontos szabályok, és hagyományok szerint építkeztek. Ma már nem túl egyszerű az ősi rendszer szerint építkezni, vagy ilyen lakást találni. A tömbházakban jó esetben két égtájra nyílnak ablakok, lapos a tető, a tűzhely nincs a lakás közepén, a tűz nem ég folyamatosan, a bejárat egy zárt folyósóra néz, nem jár körbe a nap, sőt van olyan lakás ahová sohasem süt be…

Érdekes kérdés, vajon miért felejtettük el az utóbbi 50 évben az évezredeken át megőrzött hagyományainkat? Jó lenne, ha végre egy kicsit elgondolkodnánk az életünkön, és rájönnénk, hogy a legtöbb testi és lelki problémát bizony a gyökerek, a hagyományok hiánya okozza. Nem véletlenül négyszögletes a házak alaprajza, nem véletlen az ablakok formája, osztása, nem véletlen a házak tájolása, a kapuk elhelyezése,… -ugyanis a magyar ház egy térbeli összetett rovásjel, melynek jelentése igy hangzik: ISTEN.

Amennyiben békében és boldogan akarunk élni Európában, bizony itt az ideje, hogy újra felélesszük saját hagyományainkat az építészetben és a diszítőművészetben egyaránt.